Gasztronómia 1. rész
Pixy 2005.02.09. 13:55
Minden kezdet nehéz, így van ez a főzésben is. De nem ördöngösség! A következőkben egy-egy alapmenüt olvashattok. Elkészítéséhez sok sikert kívánok!
Karfiolleves
Hozzávalók:
· 1 fej karfiol (70 dkg),
· 2 sárgarépa,
· 1 kis fej hagyma,
· 1 csokor petrezselyem,
· 2 leveskocka,
· 1 babérlevél,
· 10 szem bors,
· 1 evőkanál liszt,
· 2 dl tejföl,
· 1-2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, a répát szeletekre vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, szárazra rázzuk, és felaprítjuk.
2. Felforralunk 1 liter vizet, beletesszük a karfiolt, a hagymát, a répát, a leveskockát, a babérlevelet, teatojásba zárva az egész borsot, felforraljuk, és fedő alatt, lassú tűzön 10 percig főzzük.
3. A lisztet simára keverjük a tejföllel, hozzáadunk 1 merőkanál levest, elkeverjük, majd az egészet a forró leveshez adjuk. Fedő nélkül, kb. 3 percig szelíden forraljuk.
4. Ízlés szerint citromlével savanyítjuk, sóval ízesítjük. Kidobjuk belőle a babérlevelet, a teatojást és a hagymát. A levest félrehúzzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, és tálaljuk.
1 adag: 790 kJ/189 kcal
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók:
· 60 dkg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb,
· 10 dkg füstölt szalonna,
· 20 dkg hagyma,
· 4 gerezd fokhagyma,
· 1 kávéskanál morzsolt majoránna,
· 80 dkg zöldborsó (40 dkg tisztított),
· 1 csokor petrezselyem,
· 1 hegyes paprika
Elkészítés:
1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és kb. 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra felvágjuk. A szalonnát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát karikára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
2. A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Rádobjuk a húst, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk, majd meghintjük a majoránnával, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés meleg vízzel vagy húslevessel pótoljuk.
3. Miközben a hús puhul, kifejtjük a zöldborsót, leöblítjük, kevés sós vízzel puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait (részben) eltávolítjuk, kisebb kockákra aprózzuk.
4. A puhára párolt húst zsírjára sütjük, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, utána sózzuk-borsozzuk, összeforrósítjuk, lazán belekeverjük a petrezselymet, végül tálra halmozzuk, és megszórjuk a paprikakockákkal. Pirított hasábburgonyával, vegyes salátával kínálhatjuk.
1 adag: 2059 kJ/493 kcal
Madártej
Hozzávalók:
· 1 l tej,
· fél rúd vanília,
· 6 tojás,
· 12 dkg porcukor,
· 1 evőkanál vaníliás pudingpor,
· fél dl rum
Elkészítés:
1. A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és lassú forrásban tartjuk.
2. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjéket 2 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A forró tejbe mártott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk a tojáshabból a tejbe (több adagban), és 2-3 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük.
3. A tejből kidobjuk a vaníliarudat. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék porcukorral és a pudingporral. Eldolgozzuk 2-3 evőkanál tejjel, majd az egészet a tejhez öntjük. Állandóan kevergetve besűrítjük. Levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.
4. A madártejbe keverjük a rumot, kelyhekbe szedjük, tetejükre rakjuk a habgaluskákat, és jól behűtve kínáljuk.
1 adag: 1926 kJ/460 kcal
Jó étvágyat!
|